Ronald David Laing (n. 1927 - d. 1989) a fost un medic psihiatru scoţian. A scris pe larg despre afecţiunile mentale, în particular despre psihoză, considerând că trăirile emoţionale şi halucinaţiile pacienţilor trebuie văzute ca o experienţă a celor afectaţi şi nu ca simple simptome ale unor dereglări interne. Din acest punct de vedere, el a avut o influenţă deosebită asupra filozofiei existenţialiste.

Inspirat de psihoterapeuta americană Elizabeth Fehr, a dezvoltat o tehnică de grup numită atelierele re-naşterii, în care una din persoane era pusă în situaţia de a retrăi experienţa dramatică a ieşirii bebeluşului din pântecul mamei. Mulţi dintre colegii lui l-au etichetat drept "o minte sclipitoare care a luat-o razna", în timp ce alţii îl considerau psihotic.

Laing era văzut ca un reprezentant al mişcării anti-psihiatrie deoarece practicile lui respingeau tratamentele psihiatrice standard ce vedeau afecţiunile mentale drept un proces biologic şi ignorau aspectul social, intelectual şi cultural al acestora. A susţinut că schizofrenia era o teorie şi nu un fapt şi punea la îndoială utilizarea medicamentelor neuroleptice.

Situri de referinta¸˘
R. D. Laing pe Wikipedia