Abraham Kaplan (n. 1918 - d. 1993) a fost un filozof american. A fost preşedintele Asociaţiei Filozofice Americane între anii 1947 şi 1958. În 1966 revista Time Magazine l-a numit în topul primilor zece profesori din Statele Unite.

Kaplan a fost primul filozof ce a studiat în mod sistematic ştiinţele behavioriste în cartea sa The conduct of inquiry: methodology for behavioral science publicată în 1964. Termenul de ştiinţe behavioriste cuprinde toate disciplinele care explorează activităţile şi interacţiile între organisme în natură, prin intermediul observaţiei şi experimentului ştiinţific.

În The conduct of inquiry Kaplan inventează pentru prima dată conceptul de golden hammer (ciocanul de aur) sub forma unei legi pe care el o denumeşte a instrumentului. Legea a fost ulterior popularizată de Abraham Maslow în cartea sa The psychology of science publicată în 1966, care a redus-o la fraza: "Când ai un ciocan, totul ţi se pare că arată ca un cui". Legea, care a mai fost denumită şi legea ciocanului, era, se pare, mai veche, fiindu-i atribuită şi lui Mark Twain. Ea mai este întâlnită si sub titlul de observaţia lui Baruch - Bernard M. Baruch, un investitor şi broker american celebru.

Legea instrumentului defineşte în unele contexte o deformare profesională a persoanelor ce judecă totul doar prin prisma profesiei lor şi a fost introdusă şi în literatura tehnologiei informaţionale drept un exemplu de anti-pattern - un stil de programare ce trebuie evitat.