Charles Franklin Kettering (n. 1876 - d. 1958) a fost un inginer şi inventator american. A fost directorul departamentului de cercetare al General Motors între 1920 şi 1947. Printre invenţiile sale se regăsesc electromotorul şi benzina cu plumb. În colaborare cu compania DuPont, Kettering a contribuit la inventarea refrigerantului Freon pentru sistemele de aer condiţionat şi a lacurilor şi emailurilor Duco, prima vopsea colorată pentru maşinile produse în masă.

În 1909 înfiinţează alături de alţii compania Dayton Engineering Laboratories Co. (Delco) care a făcut mai multe inovaţii în domeniul sistemelor auto electrice, printre care sistemul de aprindere şi starterul. În 1918 Delco va fi achiziţionată de General Motors şi va deveni o subsidiară care se ocupa de designul şi fabricarea circuitelor electrice ale automobilelor.

Kettering a deţinut 186 de patente în Statele Unite. Una din cele mai importante invenţii ale sale este torpedoul aerian numit şi Kettering Bug considerat primul proiectil de luptă aerian, testele efectuate cu el ducând la dezvoltarea primelor rachete teleghidate şi a dronelor controlate prin unde radio.

Invenţiile sale i-au adus o avere considerabilă. În 1945, a contribuit la fondarea Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, un centru de avangardă în tratarea cancerului prin chirurgie, chimioterapie şi radioterapie. Kettering considera că cercetările tehnice industriale pot ajuta la găsirea unor tratamente pentru cancer şi a fost un pionier în domeniul investigaţiilor prin metode magnetice pentru diagnosticări medicale.

Situri de referinta¸˘
Charles F. Kettering pe Wikipedia