Charles Philip Issawi (n. 1916 - d. 2000) a fost un economist şi istoric american. Între 1937 şi 1943 a lucrat pentru administraţia guvernamentală egipteană şi ca profesor de știinţe politice şi politici economice la Universitatea Americană din Beirut între 1943 şi 1947. Este considerat "decanul studiilor moderne de istorie economică a Orientului Mijlociu".

Issawi s-a născut în Cairo din părinţi sirieni şi cele mai multe din studiile şi scrierile ale sunt dedicate Egiptului, cele mai influente dintre cărţile sale pe această temă fiind Egypt at Mid-Century' (1954) si Egypt in Revolution: An Economic Analysis (1963). A mai publicat de asemenea şi o Istoria economică a Orientului Mijlociu, 1800-1914 (1966). A pus în discuţie multe din teoriile economice contemporane în contextul situaţiei din ţările Orientului Mijlociu, fiind unul din primii economişti care au făcut acest lucru.

A fost un profesor apreciat atât pentru meritele sale profesionale cât şi pentru inteligenţa sa. El a combinat aceste calităţi în diverse scrieri politice, economice şi sociale în care a sintetizat mai multe idei şi observaţii despre problemele din Orientului Mijlociu, care au intrat în circulaţie drept legile lui Issawi. Printre aforismele sale faimoase se numără: Cu cât scoţi mai mult ţiţei din pământ, cu atât găseşti mai mult şi Toate statele sunt precum copiii care au crescut într-o familie numeroasă, doar Statele Unite au fost singure la părinţi.

Situri de referinta¸˘
Charles Issawi pe Wikipedia