Henry Louis "H. L." Mencken (n. 1880 - d. 1956) a fost un jurnalist şi eseist american. Mencken este cunoscut pentru seria The American Language, un studiu în mai multe volume despre cum este vorbită limba engleză în Statele Unite.

A fost un susţinător al progresului ştiinţific si un adversar al bigotismului, creaţionismului, religiei organizate si fundamentalismului religios. Din această postură a atacat vehement juriul procesului The State of Tennessee vs. John Thomas Scopes (1925), criticile lui din rubricile ziarului The Baltimore Sun fiind cele care au întors opinia publică împotriva creaţionismului. John Scopes fusese acuzat că încălcase o lege a statului Tennessee care interzicea predarea în şcoli a teoriei evoluţioniste a lui Charles Darwin. Mencken a fost cel care a născocit celebra denumire de Procesul Maimuţelor cu care acest proces a rămas în istorie.

Mencken a fost şi un om al ideilor controversate. Ca admirator al lui Friedrich Nietschze, el a comentat împotriva democraţiei reprezentative, pe care o considera o modalitate prin care câţiva oameni inferiori ajung să-i domine pe cei superiori. În timpul Primului Război Mondial a fost un partizan al Germaniei, dar pe Hitler îl considera un bufon. A susţinut superioritatea anglo-saxonilor, fiind acuzat uneori de anti-semitism, cu toate acestea, a fost unul din cei care au făcut apel către preşedintele Franklin D. Roosevelt pentru primirea refugiaţilor evrei în Statele Unite.

Situri de referinta¸˘
H. L. Mencken pe Wikipedia